Data de publicació: 15/10/2012
Deixar els nens jugar amb total llibertat a l'exterior és beneficiós per desenvolupar l’aprenentatge i les habilitats socials i emocionals, cosa que els ajudarà en el futur.
Avui en dia, i sobretot a les ciutats, la majoria de les activitats que realitzen els nens es situen en llocs tancats. Veure la televisió, jugar amb videojocs o estudiar ocupen la major part del temps i priven els més petits de portar una vida més activa, que passa per estar en contacte amb l’exterior i amb la natura.Les activitats a l’aire lliure no només desenvolupen millors capacitats físiques, gràcies a la pràctica d’esport, sinó que també impliquen la millora d’altres habilitats beneficioses per als més petits. Ja de per si, l’exercici físic ajuda a que els nens guanyin confiança en si mateixos, perquè desenvolupen les seves capacitats i vencen les pors.
A més, jugar a l’exterior ajuda els més petits a millorar les habilitats socials, ja que estan en contacte amb altres nens i han d’aprendre a relacionar-se, a compartir, a negociar, i en definitiva, a interactuar amb els altres. En aquest sentit, jugar amb altres nens també implica la necessitat dedesenvolupar les habilitats de lideratge i cooperació, entre elles aprendre a dirigir però també a cedir, cosa que serà molt valuosa per al futur.
Així mateix, jugar a l’aire lliure estimula la imaginació i la creativitat dels nens, ja que es tracta d’un escenari idoni per inventar jocs i imaginar situacions. Les oportunitats d’aprenentatge són moltes en els espais oberts, on els nens tenen la possibilitat i total llibertat d’observar, explorar i experimentar per si mateixos.
Evidentment, les activitats a l’aire lliure i les habilitats que els nens desenvolupen en aquests espais són diferents segons cada fase de creixement.En el cas dels nadons, la interacció amb els pares és fonamental per desenvolupar les habilitats socials i guanyar confiança i seguretat. Sempre que juguin a l’exterior, és recomanable que portin les joguines musicals i altres similars que estimulin els sentits i les habilitats.
A partir dels dos anys, els nens comencen a ser independents a l’hora de jugar. A aquesta edat, és aconsellable que, quan estiguin en contacte amb altres nens, tinguin joguines similars per evitar picabaralles. També, és l’edat idònia per aplicar 30 minuts d’exercici moderat cada dia, mitjançant jocs més físics com jugar a la pilota o imitar moviments.
Entre els 4 i els 6 anys, els nens senten un interès desmesurat per l’entorn, els agrada observar i imaginar, i per tant, la part creativa guanya un lloc privilegiat en el seu aprenentatge.
A partir dels 6 anys, les opcions de joc són més variades, des de practicar esports concrets a realitzar excursions i activitats culturals. Crear una zona de jocs a casa pot ser beneficiós perquè els nens creïn i desenvolupin les seves aptituds.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada