divendres, 6 de juliol del 2012

UNA DOTZENA D'HABITUDS SALUDABLES


L’ocupació intensiva, l’esgotament per jornades de treball titàniques, o l’absència de motivació ens fan difícil afegir, a la nostra  carregada agenda, tasques addicionals per augmentar el nostre grau de salut.
A continuació, trobaràs un conjunt de petites accions que, integrades a la quotidianitat, et proporcionaran un guany de salut considerable, amb un grau d’esforç i dedicació ínfims, una oportunitat per millorar el teu estil de vida, vegem:
1 – Un bon esmorzar, de rei, de bon matí!
Estudis científics han demostrat que amb un bon esmorzar de bon matí les probabilitats de menjar de més la resta del dia disminueixen i també millora el nostre estat físic i mental. Els nens que esmorzen bé se’n surten millor a l’escola.
La dita ens diu: Esmorzar de rei, dinar de ric i sopar de pobre.
Amb un bon esmorzar, guanyem salut!
"Las sardinas", de Kurtxio2 – Incloguem el peix blau als nostres àpats!
El peix blau és ric en greixos omega-3. Els greixos essencials omega-3 redueixen el risc de  patir malalties coronàries, normalitzen la tensió arterial, contribueixen a reduir les taxes de colesterol i ens ajuden a gestionar millor les al·lèrgies.
Menjant peix blau un cop per setmana, guanyem salut!
3 – Ens convé dormir prou!
Dormir és un activitat fisiològica imprescindible per restablir els adequats nivells d’energia i proporcionar als nostres sistemes la recuperació necessària.
Els experts recomanen dormir al menys 7 ½ hores diàries, concretament 5 cicles del son complets. Dormir poc ens afecta la memòria, l’atenció i l’aprenentatge. Les persones que no dormen bé són més propenses a patir accidents i infeccions.
Una migdiada, d’una mitja horeta, és un molt bon costum!
Dormint prou cada dia, guanyem salut!
4 – Fem vida social!
El benestar general d’una persona depèn en gran mesura de la qualitat dels seus vincles amb els altres. La soledat és un factor perjudicial per a la salut que ens pot provocar tristesa i depressió.
Ser membre d’una associació reforçarà el nostre sentit de pertinença a la comunitat, al grup trobarem i proporcionarem recolzament, assessorament, ajut en temps difícils i companyia. Participar en les activitats del grup ens mantindrà ocupats, actius i saludables.
Participant activament en una associació, guanyem salut!
5 – Sortim i caminem!
Caminar almenys 30 minuts al dia és fàcil d’integrar a la nostra quotidianitat, per Castellers de St. Pere i St. Pau, 5 de 7 -1, de Ferran Llorensexemple, fent a peu algun, o part, dels trajectes diaris.
D’entre els beneficis de caminar tenim: disminuir significativament les possibilitats de patir hipertensió i diabetis, millorar el metabolisme del colesterol, prevenir l’osteoporosi, afavorir el trànsit intestinal (prevé l’estrenyiment i el càncer intestinal).
Caminant, millorem la nostra bona forma física general i guanyem salut!
6 – Tinguem cura de les dents!
Les artèries i les venes que reguen les nostres dents estan connectades amb el sistema circulatori general del nostre organisme, una infecció a les dents es pot propagar a la resta del cos.
Rentant-nos i raspallant-nos les dents desprès de cada menjada, guanyem salut!
7 – Conreem un passatemps!
Llegir, fer pastissos, escoltar música, tenir cura del jardí, pintar; els passatemps ens proporcionen descans, relaxació, alegria i goig de viure.
“Les persones que tenen un passatemps són generalment més saludables, tenen un menor risc a patir depressió i demència.” diu Peter Lichtenberg, director de l’Institut de Gerontologia de la Universitat Estatal de Waine.
Amb l’alegria i la satisfacció de sentir-nos creatius, de participar i d’estar connectats amb el grup, millorem la nostra qualitat de vida i guanyem salut!
8 – Protegim-nos la pell del sol!
Els raigs ultraviolats danyen la nostra pell, la ressequen i li provoquen arrugues. Una exposició perllongada al sol ens pot provocar cremades i, fins i tot, càncer. Els experts recomanen: protegir-nos la pell amb la roba o amb cremes amb filtre solar i evitar prendre el sol entre les 10.00h i les 15.00h.
Protegint-nos del sol, guanyem salut!
"Ensalada de canónigos, tomates y aguacate", de La. Blasco 9 – Mengem sa!
De vegades, fem els àpats importants del dia saludables i descurem els petits àpats (el berenar, per exemple), menjant aliments alts en sucre, sal o greixos. Ens convé que aquests àpats menors també siguin saludables; les fruites fresques i les verdures són una bona opció: una poma, un llesca de pa amb tomàquet, …
Les fruites i les verdures fresques ens ajuden a mantenir un cor saludable, ens milloren la memòria i ens redueixen el risc de patir certs tipus de càncer.
El refranyer diu: Amb una poma cada dia, metges estalviaria.
Amb àpats saludables, guanyem salut!
10 – Beguem aigua!
L’aigua és la més saludable de les begudes.
Entre el 60% i el 70% de la composició del nostre cos és aigua. L’aigua contribueix al bon funcionament del nostre organisme, a mantenir la temperatura corporal, a eliminar residus del metabolisme, …
Les necessitats d’aigua diàries són dependents de molts factors: la temperatura ambient, l’exercici físic que fem, el pes corporal, el tipus d’aliments que ingerim (si mengem aliments molt salats tindrem més set, si mengem fruites fresques estem menjant i bevent simultàniament).
Escoltant-nos la set i utilitzant l’aigua per assaciar-la, guanyem salut!
11 – Beguem te!
Les fulles de te han estat emprades per la medicina tradicional xinesa per tractar l’asma, les angines de pit i altres malalties vasculars i arterials i se li atribueixen un seguit de propietats: augmenta la concentració i l’agilitat mental; és astringent i pot ser útil per processos d’irritació d’estómac, mal de cap i processos febrils; és antioxidant, antimutagènic, antibacterià i anticancerígen; en el sistema cardiovascular, disminueix els nivells elevats de colesterol i prevé l’arterioesclerosi.
Bevent te, guanyem salut!
12 – Respirem en espais lliures de  fum!
Compartir un espai amb algú que fuma exposa, els que no fumen, als perjudicis del tabac i a llarg termini pot ser causa de patologies greus com el càncer i malalties cardiovasculars. És per això que ens convé respirar en espais sense fum.
Evitant cafeteries i restaurants de fumadors, … guanyem salut!
Adopta un estil de vida saludable!
Segur que tens raons per deixar-ho per demà: estàs cansada, o cansat, no tens temps, … Però tens molts més motius per augmentar el teu nivell de salut i la teva qualitat de vida.
Hi tens molt a guanyar!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada