diumenge, 13 de gener del 2013

ESTRETÈGIES PER REDUIR L'ESTRÈS



  • Resolguem els problemes senzills. Aprendre a resoldre els problemes quotidians ens fa sentir que tenim el control. Aprendre a avaluar la situació amb calma, a pensar en les opcions que tenim i emprendre els passos necessaris per resoldre el problema ens permetrà augmentar la confiança per resoldre problemes més complexes. 
  • Establim normes o regles de funcionament domèstic. Per a moltes famílies, les rutines diàries generen grans tensions. Sovint les àrees o motius de conflictes se centren al voltant de les obligacions domèstiques, els deures, els menjars, les relaciones entre germans, etc. Un bon punt de partida consisteix en decidir quins comportaments ens resulten més difícils i desprès fer una llista de regles clares i aplicar-les de manera uniforme.
  • Diguem no a l’hora d’adquirir compromisos extraordinaris.
  • Siguem realistes. Ni intentem ser perfectes, ni esperem que els altres ho siguin. Pretendre la perfecció significa entrar en una escalada de pressió constant. Si necessitem ajuda en quelcom, hem d’aprendre a demanar ajuda. Equivocar-se és humà.
  • Disposem de temps d’oci per a nosaltres mateixos. Tenim més probabilitats de perdre la paciència quan estem cansats o sobrecarregats de feina. Procurem ser conscients de les nostres limitacions i reconèixer quan comencem a estar aclaparats. Abans d’arribar a casa, prenguem-nos un descans, passegem una estona, o fem alguna activitat que ens agradi. Quan tenim cobertes les nostres necessitats individuals ens sentim serens, contents i satisfets amb nosaltres mateixos. 
  • Tinguem cura dels postres pensaments. Podem controlar la forma en què mirem o percebem la situació (got mig buit o got mig ple). Per exemple, una emergència financera pot considerar-se com la fi dels nostres plans per viatjar a veure els avis, o, en canvi, com una oportunitat per a relaxar-se i gaudir de la ciutat. Una bona dosi d’optimisme ens ajuda a tirar endavant en situacions difícils. 
  • Practiquem alguna activitat física. No dependre de substàncies com el tabac, la cafeïna i l’alcohol. Tot al contrari, la pràctica d’exercici físic ens permet generar endorfines que faciliten que millori el nostre ànim, i per tant la nostra confiança per millorar la situació.
  • Dormim bé. Quan es dorm la quantitat d’hores necessàries, el cos i la ment es mantenen en bon estat, poden gestionar més fàcilment qualsevol situació estressant.
  • Aprenem a relaxar-nos. L’antídot natural del cos per a l’estrès es diu resposta de relaxació. Podem aprendre alguns exercicis respiratoris per relaxar-nos davant de situacions estressants. Trobem estones per gaudir d’aquelles activitats que ens calmen i ens permeten gaudir: llegir un llibre, practicar la nostra afició preferida, jugar amb el nostre animal domèstic, etc. Una estoneta dedicada a relaxar-nos ens permetrà millorar la qualitat del temps que passem amb la nostra família.
  • Demanem ajuda. Les persones i les famílies més fortes són les que admeten que en ocasions l’estrès negatiu és massa intens com per gestionar-lo sols. Es pot rebre ajut recórrer als amics i familiars i al consell dels professionals. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada