dimarts, 19 de febrer del 2013

SENSE GLUTEN, SI US PLAU! COM CONVIURE AMB LA CELIAQUIA


Font: Mª Luisa Arroba, pediatra. Centro de Salud Universitario Pozuelo Estación, Pozuelo de Alarcón (Madrid). Asociación Española de Pediatría en Atención Primaria. 
Data de publicació: 20/04/2012
img item





Un de cada cent nens i adolescents a Europa és celíac. La celiaquia és una malaltia intestinal induïda pel gluten, una proteïna present en els aliments que duen farina de blat, sègol, ordi i civada. De fet, moltes persones de qualsevol edat són celíaques però encara no ho saben, ja que no han estat diagnosticades. Us detallem els símptomes.
Per a les persones que pateixen la malaltia celíaca, prendre aliments amb gluten els provoca una inflamació intestinal que dificulta l’absorció de nutrients, com les sals minerals i les vitamines. Aquesta és una intolerància permanent que afecta individus amb predisposició genètica. Malgrat això, la celiaquia la pateix més el sexe femení: per cada nen intolerant al gluten hi ha dues nenes celíaques.

L’únic tractament realment eficaç que existeix per a la celiaquia és seguir una dieta estricta sense gluten per a tota la vida. Encara que qualsevol nen o adolescent hauria de seguir una alimentació sana i equilibrada, les persones celíaques han de cuidar-la encara més, tenint en compte les seves necessitats nutritives i hàbits culturals. És molt important prestar atenció a l’hora de consumir productes manufacturats o a granel, ja que poden contenir gluten encara que sigui en molt poca quantitat. Tots els celíacs han d’evitar ingerir aliments sense etiquetar, és a dir, sense saber del cert amb quins ingredients s’han elaborat.

La dieta recomanada per als qui pateixen celiaquia és la que es nodreix d’aliments naturals: carns, peixos, ous, llet i derivats, llegums, fruites, verdures, hortalisses i cereals sense gluten com el blat de moro o l’arròs. La Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya (FACE) aporta informació actualitzada sobre el contingut en gluten dels aliments, nous preparats comercials sense gluten, legislació, ajudes per a les famílies, les novetats en la investigació de la malaltia i propostes d’oci que tenen en compte les necessitats de les persones celíaques.

Pel que fa al diagnòstic de la celiaquia, es basa en els símptomes que el nen o adolescent pateix, una exploració, diverses analítiques i el fet de pertànyer a un grup de risc. Abans que s’elimini totalment el gluten de la dieta del teu fill o filla, li faran una biòpsia duodenojejunal. En el quadre següent, trobaràs els principals símptomes que ajuden a diagnosticar la celiaquia a l’edat infantil i l’adolescència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada