dimarts, 8 de maig del 2012

PREVENIR EL CONSUM DE CANNABIS EN ELS FILLS


El consum de cannabis és cada cop més habitual entre els adolescents i joves catalans, i és un tema especialment preocupant per a moltes famílies.

Els pares poden tenir un paper molt important en la prevenció del consum de drogues per part dels seus fills. Seguidament us aconsellem algunes mesures que, com a pares, podeu prendre per reduir els riscos que els vostres fills consumeixen cannabis o altres drogues:


1. No consumiu tabac, alcohol o altres drogues en presència dels fills. I eviteu mostrar una actitud positiva o tolerant vers qualsevol droga davant seu. Frases com "per fumar un porro no passa res" es poden interpretar com una autorització més o menys explícita per al seu consum.

2. Controleu i superviseu les activitats dels vostres fills, especialment les que realitzen fora de casa. Seria bo conèixer els seus amics i companys, i les seves famílies.

3. Eviteu comentaris de rebuig o vexatoris cap els vostres fills, o tenir una actitud excessivament autoritària. S'ha de procurar mostrar-se proper i mantenir un tracte càlid i afectuós que afavoreixi la confiança mútua.

4. Reconegueu els esforços que fan, valoreu els seus progressos i feu-los saber que tenen la vostra aprovació, tot i els seus possibles defectes o limitacions. Si fomenteu la seva autoestima els serà més fàcil enfrontar-se als amics i companys que els pressionen perquè consumeixin.

5. Informeu amb objectivitat als vostres fills sobre drogues i procureu sensibilitar-los sobre els riscos que comporta el consum de cànnabis i altres drogues, evitant un alarmisme excessiu.

6. Transmeteu i fomenteu valors socials positius, com ara la cura de la salut, la llibertat, l'amistat, la solidaritat, l'afecte a la família o l'esforç personal. S'ha demostrat que els joves que practiquen aquests valors consumeixen menys drogues.

7. Ajudeu els vostres fills a gestionar situacions que els produeixen estrès excessiu. Els podeu aconsellar que es concentrin en una sola activitat cada vegada, començant per la més prioritària o important; que facin exercicis de relaxació davant activitats estressants puntuals, com un examen; i que practiquin una activitat física de manera regular.

8. Ajudeu-los a superar els seus problemes de timidesa, fent-los veure que moltes de les situacions que els provoquen inseguretat són naturals de l'adolescència i que la majoria dels seus companys també s'hi troben. Animeu-los a mostrar-se tal i com són, a expressar les seves idees, sentiments, desitjos i aspiracions, i a iniciar i mantenir converses amb els altres.

Si malgrat tot detecteu que el vostre fill pot estar consumint drogues, no us culpeu. A aquesta edat la influència del grup és més important que la dels pares. Proveu de dialogar amb ell de manera tranquila i evitant la crítica i la culpabilització. El més important és que ell vegi que esteu al seu costat en qualsevol circumstància. Si us tanqueu en banda, es limitarà a consumir d'amagat, amb el perill que això comporta que s'inicii en d'altres drogues.

Si tot i així el vostre fill persisteix en el consum de drogues, no dubteu a buscar ajuda  professional. A l'escola o al centre d'atenció primària us poden indicar de quins recursos disposeu.


Mariló Grassot Paris
Psicòloga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada