dimecres, 3 d’abril del 2013

PER QUÈ ÉS IMPORTANT QUE ELS NENS PRACTIQUIN LA NATACIÓ?



Font: Fundación Española del Corazón
Data de publicació: 14/03/2012
img item





Nedar és un dels esports més complets que existeixen, segons els especialistes. A més del gran nombre de músculs que hi intervé, el medi aquàtic és ideal per mantenir sa el sistema cardiovascular, pràcticament a qualsevol edat. En nens, a més, regula el colesterol i prevé l'obesitat. Malgrat tot, només la practica un 8% dels nens.
Els metges ja han explicat en moltes ocasions dels beneficis que té per als més petits fer exercici. No obstant això, sempre hi ha alguns esports que són més complets que d’altres. En aquest sentit, la natació és un dels més beneficiosos, tal com assenyala la Fundació Espanyola del Cor.

Els especialistes estan d’acord que la pràctica d’aquest esport és beneficiosa per a moltes parts del cos, perquè intervenen molts grups musculars. A més, és una bona forma de prevenir afeccions com la hipertensió arterial o el sobrepès. En aquest punt, cal recordar que un 80% dels nens que pateix obesitat la patirà també quan sigui adult.

La natació també manté en estat saludable el sistema circulatori, ja que ajuda a mantenir un nivell sa de colesterol i evita l’aparició de l’arteriosclerosi. Però els beneficis no acaben aquí. Fins i tot els nens que pateixen diabetis poden veure el seu metabolisme millorat, ja que nedar redueix el nivell de glucosa a la sang, i a més, augmenta l’eficàcia de la insulina.

D’altra banda, la natació aporta tots els beneficis de tots els esports, com una millora de la resposta cardiovascular davant l’esforç. Es tracta d’una disciplina esportiva molt tècnica, la natació incrementa la flexibilitat, i afavoreix la coordinació i l’agilitat. Finalment, cal destacar que nedar ajuda a la correcta estimulació de les persones amb problemes neurològics i paràlisi cerebral.

Cal no oblidar que la natació, com la majoria dels esports, afavoreix la socialització. En aquest cas, amb un afegit: els nens adquireixen nocions i capacitat de salvament. Cal esmentar també que l’ús del banyador és una forma de autoacceptació, i també de respecte cap als altres.

Les tres fases fonamentals per les quals passen tots els nens per aprendre a nedar són les següents:
1- Supervivència. En aquesta fase s’ensenya als nens a familiaritzar-se amb l’aigua, a respirar i, més endavant, a surar. Quan la confiança ja està ben fermada, s’ensenya la propulsió pel medi aquàtic.
2- Autonomia. Aquí ja es treballa en desplaçaments, salts i jocs a l’aigua.
3- Tècnica. Es comença a practicar la natació com a disciplina esportiva. S’ensenyen als nens els diferents estils i les modalitats de competició.

Perquè els teus fills practiquin la natació, n’hi ha prou que tinguis en compte les següents precaucions:
• La intensitat de les sessions ha d’anar augmentant de forma progressiva.
• El més recomanable és anar practicant poc a poc fins arribar a les tres sessions setmanals de 30 minuts. L’entrenament s’ha d’adaptar sempre a la maduresa física i psicològica de cada nen.
• És imprescindible dutxar-se sempre abans i després de la sessió.
• Equipa el teu fill amb calçat adequat per prevenir els fongs a les piscines i a les dutxes. La gorra i les ulleres són també eines imprescindibles.
• Fes servir sempre la protecció solar adequada si la pràctica és a l’aire lliure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada