dimarts, 23 de juliol del 2013

PER PROTEGIR LES DENTS DE LA CÀRIES: EL SEGELLAT DENTAL



Font: National Institutes of Health
Data de publicació: 22/02/2012
img item





La càries és una malaltia de la dentadura molt habitual que afecta els nens i els adolescents. A més de les precaucions clàssiques i conegudes, com un raspallat correcte i una higiene adequada, el segellat dental és un recurs que cal tenir en compte.
La tècnica del segellat dental es coneix des de la dècada dels 60, i amb el temps s’ha anat perfeccionant. Actualment, consisteix en una pintura líquida, que s’aplica sobre de les zones del queixal on pot haver-hi més risc de càries. Es tracta de les "zones trituradores", aquelles que s’empren per mastegar els aliments. El líquid és del mateix color que l’esmalt dental, s’endureix ràpidament i es pot arreglar si pateix algun desperfecte.

Així, el segellat dental cobreix els buits de la mola que podrien afavorir l’aparició d’aquest trastorn. La càries és una afecció que consisteix en el creixement d’alguns bacteris i gèrmens en les restes petites de menjar, especialment de sucre, quetransformen aquestes restes en àcids. L’acidesa fa malbé l’esmalt dental i provoca que el queixal quedi buit per dins.

Els especialistes asseguren que aplicar aquesta tècnica és útil pràcticament a qualsevol edat. Així, per exemple, els odontòlegs de les entitats del National Institutes of Health (NIH) proposen el moment en què als nens els creixen els primers queixals permanents. Això sol passar entre els 5 i els 7 anys. Posteriorment, s’haurà de tornar a realitzar l’operació entre els 11 i els 14 anys, ja que apareixen els segons queixals permanents. Potser és necessària una altra capa sobre les peces dentals anomenades premolars.

En algun cas, és aconsellable aplicar la tècnica directament sobre les dents de llet, en els més petits. Això sol passar quan el nen presenta una dentadura molt irregular, o unes peces dentals amb moltes esquerdes i ranures. També pot arribar a ser recomanable l’ús per part de joves i adults, si el dentista els alerta que són especialment propensos a la càries. Els experts del NIH afirmen que si ja hi ha alguna petita càries el segellat també és beneficiós, perquè impedeix que aquesta segueixi creixent.

Malgrat aquestes indicacions, no s’ha d’oblidar que la millor prevenció és una higiene bucal correcta i constant. Els dentistes aconsellen que els pares ajudin els fills més petits a iniciar-se en l’hàbit de rentar-se les dents. Per això, han de ser ells mateixos els qui iniciïn la raspallada, i deixar que siguin els nens qui la concloguin. Com a complement, poden usar productes rics en fluor, un mineral essencial per a la cura de l’esmalt dental.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada